Het is je grootste nachtmerrie: je website is gehackt. Helaas heb ik die ervaring. In 2013 werd mijn webshop gehackt. Dat betekende 6 weken omzet mislopen: 2 weken tevergeefs gezocht naar de hack om vervolgens gedurende 4 weken een nieuwe webshop te laten maken. Ik was toen nog geen webdesigner en wist er weinig van. Dus vertrouwde op mijn internetbureau. Alleen zij waren even vergeten te vertellen dat ik mijn webshop regelmatig moest laten updaten. En ik was te druk met mijn business om daar in te verdiepen. Geloof me, een hele zure en dure les.

Als je website gehackt is, kun je vaak zelf niet eens meer inloggen op je eigen website. Wat ook kan gebeuren is dat je hele website kapot gaat door een hack. Kun je een hack makkelijk oplossen? Helaas niet. De hacker verstopt verborgen bestanden op je website die heel moeilijk te vinden zijn. Vaak maken deze bestanden je website stuk of zie je alleen nog een wit scherm. Dus om je website schoon te krijgen, is een meestal een mission impossible.

Hoe voorkom je dat je website gehackt wordt?

1. Zorg dat je back-up maakt van je website. Het liefst elke dag maar zeker een paar keer per week. Je kunt dit het beste laten doen. En zorg dat je deze back-ups ergens anders opslaat dan op je computer. Hiermee voorkom je niet dat je website gehackt wordt maar heb je wel een back-up die je makkelijk kan laten terugzetten. 

2. Update je website. Er komen maandelijks nieuwe update uit en deze zorgen ervoor dat kleine foutjes uit je website worden gerepareerd. Maar houdt ook de updates voor je WordPress thema en plugins bij. 

3. Installeer alleen plugins die betrouwbaar zijn. Is de plugin al langer dan een jaar niet bijgewerkt, kies dan een andere. Ook kun je zien hoe vaak een plugin is gedownload. Hoe vaker hoe beter, in ieder geval minimaal 10.000 keer. 

Mijn beste advies is voor jou: besteed dit uit. Ik werk met Fentix samen, een goede partij met 24/7 bereikbaarheid en heel betaalbaar. Uiteindelijk is het goedkoop duurkoop als je gehackt wordt!