Wordpress is het grootste en bekende platform om als ZZP’er een website in te maken en je kunt heel gemakkelijk informatie over WordPress op Google vinden. Maar er kleven voor-en nadelen aan WordPress. WordPress is super up-to-date, er komen regelmatig nieuwe updates en features uit en er zijn honderdduizenden thema’s en plugins. Met thema’s kun je je website vormgeven en met plugins kun je functionaliteiten toevoegen. Een ander groot voordeel van WordPress is, is dat het enorm gebruiksvriendelijk is. Je hoeft geen verstand te hebben van programmeertaal, codes schrijven en ander technisch gedoe.

Maar zoals ze in Rotterdam zeggen: ieder voordeel heeft zijn nadeel. Omdat simpelweg enorm veel mensen gebruik maken van een systeem, is het heel erg aantrekkelijk voor hackers. Je zal de eerste en de laatste niet zijn die opeens gehackt wordt. Dus het is van essentieel belang om je website goed te laten beveiligen en iedere dag back-ups te maken. Het grote aantal beschikbare plugins hebben ook een nadeel. Sommigen zijn niet veilig of maken je website enorm traag. En dat zorgt er weer voor dat je ideale klanten verder gaan shoppen in ZZP-land.

WordPress.com of WordPress.org?

Wat betreft de voor-en nadelen van WordPress zijn ook 2 versies van WordPress. Op WordPress.com kun je zo een website maken, alleen krijg je geen eigen domeinnaam maar bijvoorbeeld madebymarcia.wordpress.com. Niet echt professioneel. En je hebt flink wat beperkingen. Ook verschijnen er advertenties op je website en moet je betalen als je dit niet wilt. De WordPress.org kun je zo installeren op je computer. Je kunt gebruiken maken WordPress thema’s om je website in te richten. Het lijkt alleen wel makkelijk maar vaak vergt het veel kennis om het echt mooi te krijgen en kost het je erg veel tijd. Zoals ik vaak hoor van klanten: mijn webdesign zag er in mijn hoofd mooier uit.