Het klinkt perfect, een gratis website. Waarom betalen als dat niet hoeft? Maar achteraf is het bijna nooit een handige beslissing. Ik zal je uitleggen waarom.

Ik heb het regelmatig over personal branding: jouw online identiteit. En dan neem je een gratis website? Als je als ZZP’er niet wil investeren, waarom zou jouw klant dat dan wel doen? Hoe kun je jezelf profileren als professional als je het imago creeërt van hobby tante? Zomaar gedachten die jouw ideale klanten over jou kunnen hebben. Je hebt vaak geen eigen domeinnaam maar met de naam van het website bedrijf erin en de keuze voor designs is beperkt, totdat je uiteindelijk toch betaald.

Grote hostingbedrijven hebben vaak drukke servers, wat resulteert in een trage website. 39% van jouw bezoekers (lees: ideale klanten) klikt weg als een website traag is. En Google rekent jou ook op af op een trage website. Ook kunnen er advertenties op je website verschijnen, waar je geen invloed op hebt. Mijn eerste WordPress website was een gratis site met enorm irritante advertenties die totaal niks met mijn business te maken hadden. Niet echt goed voor je personal branding!

Er is vaak niet genoeg ruimte om foto’s op te slaan, dus dat geeft ook weer een trage website. Je kunt geen of beperkt statistieken bekijken. WordPress is nog steeds het beste website platform maar wel enorm geliefd bij hackers. Helaas heb ik die ervaring. In 2010 werd mijn webshop gehackt doordat deze niet goed beveiligd was, met als gevolg dat ik 6 weken omzet misliep en een hele nieuwe moest laten bouwen. Dat was een zure en dure les. Goede beveiliging, een SSL certificaat en regelmatig onderhoud is dan ook erg belangrijk. Als je geen SSL certificaat hebt, staat er trouwens voor je url “niet veilig” (tenzij het een subdomein of landingspagina is). Ook niet echt een betrouwbare indruk voor je ideale klanten.Tot slot is vindbaarheid (SEO) van gratis of goedkope websites het grootste probleem. En claims over dat SEO meteen geregeld is? Ik kan na 14 jaar online ondernemen regelrecht zeggen: bullshit!